W dniu 8 lutego 2018, na kolejnym spotkaniu z p. mgr Magdaleną Kawką, dietetykiem klinicznym otrzymaliśmy wiedzę na temat czynników warunkujących prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Większość ludzi w zakresie dziedzin zajmujących się zdrowiem i ogólnie funkcjonowaniem organizmu człowieka posługuje się wiedzą potoczną. Dobrze więc posłuchać rad profesjonalisty…Mózg, jego właściwości anatomiczne i fizjologiczne są podstawą życia psychicznego człowieka czyli procesów poznawczych (między innymi: pamięci, myślenia – warunkujących gromadzenie wiedzy), a także emocji i uczuć. Pani Magdalena przedstawiła listę składników, które powinny znaleźć się w naszym jadłospisie oraz ich rolę w usprawnianiu pracy mózgu. Są to, na pierwszym miejscu- woda, następnie luteina, antocyjany, witamina E, magnez, białka, tłuszcze, cholesterol, kwasy tłuszczowe, lecytyna, węglowodany. Współczesna wiedza na temat odżywiania zadaje kłam dotychczasowym poglądom, które głoszono i wpajano nam w poprzednich latach. Wiele z nich wzbudza duże zaskoczenie np. dopuszcza się spożywanie nawet 2. jajek dziennie (ale na miękko), masła (nie margaryny!) itp. Ogólna zasada ferowana przez dietetyków jest taka, że należy obserwować swój organizm i nie spożywać takich pokarmów i w takiej ilości, po spożyciu których odczuwamy dyskomfort. Samokontrola i racjonalne myślenie powinno kształtować nasze nawyki żywieniowe. Prawidłowym odżywianiem możemy nie tylko zachować zdrowie ale także spowolnić nieuchronne, niestety, procesy starzenia. Oczywiście wraz z odpowiednim żywieniem nieodzowny jest ruch, dotlenienie, praca z własnymi myślami i emocjami, dbanie o satysfakcjonujące stosunki z innym.
Opracowała: Janeczka Choińska
Posłuchaj: Fragment wykładu o roli wody w działaniu naszego mózgu.